Asociace DSO České republiky
ObecVotice

Účet sociálních služeb v ORP Votice

společný účet

Projekt Mikroregionu Voticko vznikl k podpoře sociálních služeb na území ORP Votice.

Účet sociálních služeb (dále jen Účet) vznikl na Voticku v roce 2016 díky dobré spolupráci všech obcí ORP Votice. Na jeho vzniku se podílelo město Votice, Mikroregion Voticko (dále jen MV), lokální síťař a Odbor sociálních věcí Městského úřadu Votice (dále jen OSV). Smyslem Účtu bylo nastavení spoluúčasti hrazení sociálních a návazných služeb (dále jen služby), které na Voticku působí. Než vznikl společný Účet, hradilo plnou výši podpory všem službám město Votice. Od roku 2016 se na podpoře služeb podílí všech 15 obcí ORP Votice s cílem sjednotit systém financování služeb.

Je zde uplatňován princip solidarity, což v praxi znamená, že obec službu financuje, i když ji aktuálně její občané nevyužívají. Vychází se z toho, že v sociální oblasti není možné odhadnout, kdy občan službu bude potřebovat. Představitelé obcí jsou si vědomi toho, že je nutné zajistit a zachovat jednotlivé služby, zejména pak jejich pestrost v regionu.

Jednotlivé obce se podílejí na financování účtu ze 2/5 z celkové částky, město Votice do něj přispívá 3/5. Původní částka na obyvatele byla stanovena ve výši 28 Kč. Vzhledem k dobrému fungování a zájmu obcí o spoluúčast na financování služeb došlo v roce 2020 k navýšení této částky na 35 Kč na jednoho občana, který má trvalý pobyt na území dané obce. Celkový objem prostředků se mění každým rokem dle aktuálního počtu obyvatel v dané obci. Každá z obcí zasílá prostředky na společný účet, ze kterého jsou následně služby podpořeny. Obcím tak odpadá zátěž s administrací jednotlivých příspěvků.

Z účtu může být podpořena pouze služba, která vychází z Minimální sítě sociálních služeb ORP Votice. Tato obsahuje potřebné a využívané služby na Voticku. Síť je každým rokem aktualizována dle potřebnosti, vzniku nové služby a počtu klientů. Jejím cílem je zachování a podpora služeb v ORP.

Služby, které příspěvek z Účtu obdrží, musí být registrovány dle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách jako sociální služba, případně jako pověřená osoba dle zákona 359/2003 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, případně disponovat pověřením k výkonu sociální práce dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Služby jsou z Účtu finančně podpořeny jednorázově, jedenkrát za rok. V roce 2021 bylo z Účtu podpořeno celkem 16 služeb z Minimální sítě, které na Voticku fungují. Konkrétně se jednalo o tyto služby: NZDM Sibiř, Charita Starý Knín – sociálně aktivizační služby, Statek Vlčkovice sanace rodiny a sociálně aktivizační služby, Občanská poradna Diakonie Vlašim, Magdaléna, o.p.s., Křesťanský spolek Sedlčanska, Diakonie – Azylový dům Vlašim, Rytmus o.p.s., dále pak RUAH o.p.s., Mela, o.p.s. Sedlčany, Tři o.p.s, Linka Bezpečí Praha, RC Radost, Rozum a Cit Benešov, Koordinátor sociální práce Mikroregionu Voticko.

Z důvodu vyjasnění postupů, nároků a kompetencí při udělování příspěvku byla v roce 2021 vytvořena metodika Účtu sociálních a návazných služeb. Tato vznikla ve spolupráci MV, OSV, vedení města Votice a finančního odboru.

Služby, které splňují podmínky a mají zájem čerpat příspěvek z Účtu si mohou každý rok podat žádost na Odbor sociálních věcí. Příspěvek je poskytován na základě této žádosti, kterou si musí daná služba podat. Prostředky z Účtu jsou službám uvolňovány na základě Veřejnoprávních smluv.

Výše částky, kterou daná služba obdrží vychází z vyhodnocení potřebnosti dané služby, z počtu klientů, kteří službu v uplynulém roce využili, z jedinečnosti služby. Jednotlivé žádosti posuzuje komise, která je složena ze zástupců OSV a MV. Komise vytvoří návrh výše příspěvku službám, který schvaluje zastupitelstvo města Votice a následně obce ORP Votice na své členské schůzi

Pravidla pro poskytnutí příspěvku z Účtu vycházejí z ustanovení zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění a ze zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění zákona č. 24/2015 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Datum vložení: 20. 7. 2021 6:39
Datum poslední aktualizace: 10. 8. 2021 12:44